top of page
Watersportstage 2018-9498.jpg

WELKOM TOEKOMSTIGE BIMSEMMER

Overweeg jij om te starten in BimSem? Dat is een goede keuze! Wij maken je graag wegwijs in onze school. Speciaal voor jou hebben we alle informatie voor onze toekomstige BimSemmers (2 tot 6de middelbaar) gebundeld op één pagina.

BIMSEM?!

BimSem staat voluit voor Berthoutinstituut - Klein Seminarie. Wij zijn een grote school (en internaat) aan de rand van de historische Mechelse binnenstad. We zijn blij dat we al onze leerlingen de nodige ruimte voor ontwikkeling kunnen bieden. Dat mag je letterlijk nemen, we hebben veel plaats. Maar meer nog proberen we onze leerlingen figuurlijk ruimte te bieden om te worden wie ze willen zijn. Wil je meer weten over wie BimSem is en waar we voor staan, klik dan zeker even op 'Onze school' in de menubalk!

INFODAG 27 APRIL 2024

Tijdens de infodag zetten we graag ons beste beentje voor om je BimSem voor te stellen. We laten je BimSem zien en voelen en we geven je informatie over de studierichting waar je interesse in hebt.

 

Wil je er bij zijn, dan kan je je hieronder inschrijven vanaf 1/4. 

STUDIEAANBOD
 

Of je nu naar het tweede jaar gaat, de overstap maakt naar de tweede graad of in de derde graad bent aanbeland, in het middelbaar moet je (studie)keuzes maken. En of je nu bijna alles of bijna niets interessant vindt, kiezen is best wel moeilijk. In BimSem hebben we een breed aanbod aan richtingen. Of je nu van talen, Latijn, wiskunde, wetenschap, sport, economie of eerder sociale wetenschappen houdt, BimSem heeft het in huis!

1

Kiezen in de eerste graad

Maak je een overstap van 1 naar 2, dan mag je een basisoptie kiezen. Dit is nog geen echte studiekeuze, maar je krijgt wel de kans om wekelijks vijf lesuren te proeven van het domein van jouw keuze. In BimSem heb je maar liefst zes keuzemogelijkheden:

Economie en organisatie

Klassieke talen (Latijn)

Maatschappij en welzijn

Moderne talen en wetenschappen

Sport

STEM-wetenschappen

2

Kiezen in de tweede graad

In de tweede graad maak je een echte keuze voor een studierichting. Nu ben je gelanceerd!

 

In BimSem kan je kiezen voor een breed gamma aan richtingen uit de doorstroomfinaliteit die je voorbereiden op het hoger onderwijs. We bieden ook twee mooie richtingen aan uit de dubbele finaliteit. Je krijgt hier een stevig pakket theorie, maar tegelijk doe je voldoende vaardigheden op om de stap naar de arbeidsmarkt te overwegen.

3

Kiezen in de derde graad

In de derde graad vervolmaak je je middelbare opleiding. De keuze die je hier maakt, bepaalt het diploma dat je behaalt. Daarom dat de overheid verwacht dat je het vijfde en zesde jaar in dezelfde richting zit.

 

Ook hier biedt BimSem heel wat richtingen aan in de doorstroom- en dubbele finaliteit. Kom je van een andere richting en maak je de overstap, dan moet je wel wat inhalen. Informeer je dus extra goed als je dit wenst te doen!

SPORTPROEVEN

Zo'n 20 % van de BimSemmers volgt een sportrichting. Misschien overweeg jij ook de overstap. Omdat sport in een sportrichting een hoofdvak is en de verwachtingen een stuk hoger liggen dan deze binnen het vak LO, organiseren wij in BimSem oriënterende sportproeven voor jou. We verwachten van toekomstige leerlingen in de sportrichtingen dat ze hieraan deelnemen. Zo kan je een doordachte keuze maken voor een sportrichting.

 

De volgende oriënterende sportproeven vinden plaats op 8 mei en 28 juni. U kan zich via deze pagina voor onze sportproeven inschrijven.

 

Aan het einde van de sportproeven ontvangen de kandidaten een persoonlijk advies over hun sportieve talent en de aandachtspunten bij een mogelijke inschrijving.

INFOBROCHURES

Ontdek alle informatie over je toekomstige school in één handige brochure!

Sport promofilmpje
01:54
Info avond naar de tweede graad
01:41:57

JOUW ANKERPERSONEN ALS KERSVERSE BIMSEMMER

Het is altijd even zoeken op school wie je kan aanspreken voor welke aangelegenheid. Wij zetten de belangrijkste personen voor jou als nieuwe BimSemmer vanaf het tweede middelbaar graag op een rij! Ben je nog op zoek naar andere contactpersonen op school? Neem eens een kijkje in de rubriek 'onze school > wie is wie?'

graadcoördinatoren en de leerlingencoach
de directie
Oana Zaiu

TEAM GRACO'S

De graco's zijn het eerste aanspreekpunt voor al je vragen rond je studie, leraren, klasgenoten, bepaalde regelingen voor jouw afwezigheid... Zij zien ook toe op het in orde zijn met je taken voor school en op de naleving van de schoolafspraken.

DIRECTIE

Het directieteam van links naar rechts: meneer Huyghe, meneer Van den Noortgate en meneer Moons. Zij hebben allemaal een drukke agenda, maar je kan bij hen terecht indien je graag wenst over te stappen naar een andere studierichting.

BEHEERDER AFWEZIGHEDEN

Mevrouw Zaiu is verantwoordelijk voor de afwezigheden op school. Heb je een doktersattest, afwezigheidsbriefje of andere melding van afwezigheid? Stuur het via mail of deponeer het in de graadbrievenbus in de gang van het Aloysiusgebouw.

Students During Break

INTERNAAT

BimSem is meer dan een secundaire school. Wij hebben ook een internaat met een eeuwenoude traditie. Je verblijft in een mooie studentenkamer in het authentieke kader van het Thomas- en Michielsgebouw. Het internaat is samen met vrienden leren en leven. Het internaat is dan wel eeuwenoud, het is springlevend!

Het internaat staat open voor leerlingen van BimSem en de andere scholen van VORM. Word jij binnenkort een deeltje van onze internaatsfamilie?!

HEB JE NOG VRAGEN?

Heb je nog vragen over bepaalde studierichtingen, ons opvoedingsproject, activiteiten... aarzel dan niet om ons te contacteren.

bottom of page