Studeren: bij de ene lijkt alles van zelf te gaan, bij de andere is het dag na dag zwoegen en zweten. In BimSem werken leerlingen gemiddeld zo’n anderhalf à twee uur per dag voor school (onderzoek in 4de en 6de jaar in 2014 en 2015). We verwachten dat je zelf de nodige tijd uittrekt voor school.

Studiemethode van Paul Maes

1Plannen2verkennen3lezenbegrijpen4inprenten6herhalen5controleren

Om je te begeleiden in de overgang van de lagere school naar het middelbaar krijg je in het eerste jaar lessen over hoe je het best kan studeren. Op BimSem vertrekken we vanuit de studiemethode van Paul Maes. Deze leermethode bestaat uit zes stappen. Ze wordt je vanaf het eerste trimester van het eerste jaar bijgebracht. Op de afbeeldingen hieronder zie je de stappen van deze methode. Dit geheel hangt als metersbreed bord in de meeste klassen.

Op BimSem wordt er met jou stil gestaan hoe je je kan redden achter jouw boeken, hoe je op optimale manier de leerstof verwerkt, wat je best doet om dingen lang en goed te onthouden… In “Wat doe ik thuis voor school?” wordt voor jou en je ouders beschreven wat de stappen van goed studeren inhouden.

De school organiseert elk jaar een ludieke en interactieve theatervoorstelling over deze leermethode op school voor de leerlingen van de eerste graad én hun ouders.

Huiswerkklas en reddingsbrigade

Zit je in de eerste graad? Zijn je ouders niet thuis of is heb je geen plaats waar je rustig kan studeren? Of loopt het studeren wat moeilijker? Dan kan de huiswerkklas iets voor jou zijn. Meer info over de huiswerkklas vind je hier.

Speciaal voor onze jongste leerlingen is er de reddingsbrigade: een groep van zesdejaars die je bijstaan voor de vakken Frans en wiskunde. Als de begeleidende klassenraad merkt dat je voor deze vakken wel wat ondersteuning kan gebruiken, dan kan hij je doorverwijzen naar de reddingsbrigade. Deze zesdejaars helpen je vast verder!

Studiementoren

Karel Cverle
Frank Peeters
Marianne Pissens

In de loop van je schoolloopbaan op BimSem zal je geleidelijk een eigen studiemethode ontwikkelen. De klastitularis en de vakleerkrachten helpen je waar nodig. Als we vaststellen dat je ondanks duidelijk aanwezige inspanningen toch ondermaats scoort, dan maken we een afspraak voor jou bij een van onze studiementoren. Samen met jou nemen ze je studiemethode onder de loep en geven ze tips om je studierendement te verhogen.

Leerproces in eigen handen

Des te hoger het jaar waar je in zit, des te meer je zelf je studies in handen moet nemen. Goed studeren begint bij goede notities. Met de overgang naar het vierde schakelt het lestempo weer een versnelling hoger. Daarom dat we je daarrond nog een keer extra tips & tricks geven tijdens een lesnamiddag leren noteren.

Om je volledig voor te bereiden start je in het vierde ook met een zelfstudietraject. Hierbij ben je zelf baas over je leerproces. In het vierde laten we je een halve dag zelfstandig aan de slag gaan om een grote taak voor je hoofdvak af te ronden. In het vijfde krijg je meerdere taken die je tijdens de zelfstudiedag inplant. Eindigen doe je in het zesde met een zelfstudieweek. Een week lang wordt er geen les gegeven. De leerkrachten coachen je bij het maken van onderzoekstaken en het verwerken van de leerstof. Wat je wanneer doet en hoe je iets doet, bepaal je zelf. Zo stomen we je klaar voor het hoger onderwijs.

Internaat

Sommige leerlingen hebben het niet makkelijk om thuis aandachtig te studeren: er is geen plaats om rustig en zonder afleiding de leerstof te verwerken, de ouders zijn pas laat thuis, smartphone en computer vormen een te grote afleiding… Herken je je hierin? Dan is het internaat misschien wel iets voor jou! Let wel, ook op internaat moet je zelf studeren. We kunnen de goede omgeving creëren om in te studeren, maar uiteindelijk ben jij degene die de leerstof moet verwerken. Meer informatie over het internaat vind je hier.