Goed nieuws! Onze school is geselecteerd voor het VLINDER project, een uniek citizen science project met als doel het weer en klimaat te onderzoeken. Meer info over dit project vind je hier

Dit betekent dat we tijdens de lessen fysica (3e graad) een hypermodern weerstation gaan bouwen. We gaan dit installeren in het Mechels broek. Het weerstation kan dan gebruik worden tijdens de lessen aardrijkskunde.

Volgens de website:
“De leerlingen van de school maken kennis met wat hedendaags wetenschappelijk onderzoek inhoudt. Concreet zullen een aantal leerlingen zelf een state-of-the-art weerstation bouwen, plaatsen op een interessante locatie en de metingen opvolgen. Alle data zullen in near-realtime online verschijnen en dus kan iedereen met de data aan de slag gaan voor projecten. Daarnaast zullen er een aantal lessen rond weer, klimaat en VLINDER aangeboden worden aan scholen. Op een aantal geïnteresseerde scholen zal ook een VLINDER event georganiseerd worden waarbij onderzoekers buiten de schooluren komen spreken.
Burgerwetenschap wint snel aan belang en met het VLINDER project krijgen scholen de kans om op een innovatieve manier hun leerlingen te betrekken bij onderzoek rond weer en klimaat. Scholen kunnen met dit project ook lokaal naar buiten treden. Voor de zoektocht naar geschikte locaties kan de school bv. contact opnemen met de klimaatverantwoordelijke (of milieu-ambtenaar) van de eigen gemeente die allicht geïnteresseerd zal zijn in zulke metingen. Het hele project is volledig gratis voor de school.”
Het is ook in het nieuws geweest en in de onderstaande mail staat ook dat we “er mogen communiceren naar de buitenwereld’.

Bron: UGent