Het avontuur van het team ECBimSem begon in oktober met een kennisquiz. Daarop behaalden ze meteen een monsterscore van 100%. De twintig beste teams werden voor de tweede ronde geselecteerd. In deze ronde moesten de leerlingen het monetaire beleid toelichten en daarnaast ook zelf een beleidsbeslissing voorstellen op basis van een macro-economische en monetaire analyse. Dat alles werd verwerkt in een creatief filmpje. Na de tweede ronde werden de vijf beste teams geselecteerd voor de finale.

De finale zelf was uiteraard de grootste uitdaging. Daarin gaven de leerlingen een creatieve presentatie met toneel, videofragmenten, statistieken en een sterke inhoud. Nadien boden ze aardig weerwerk op de pittige vragen van de jury. In deze jury zetelden onder andere een directielid van de Nationale Bank van België en de hoofdredacteur van het weekblad Trends.

De voorbereiding op deze drie selectieronden was intens, maar die grondige voorbereiding toonde gelukkig ook haar nut: na de deliberatie koos de jury ECBimSem als winnende team. Naast een mooie geldprijs van 1000 euro voor de school en een boekenbon voor elk teamlid sleepte ECBimSem ook de hoofdprijs in de wacht: een reis van twee dagen naar de hoofdzetel van de ECB in Frankfurt am Main en een ontmoeting met ECB-voorzitter Mario Draghi!

Gezellig op de foto met Mario Draghi. Van links naar rechts: mevrouw De Neve, Kostas, Daniyela, meneer Draghi, Laurie, Zaynab en Ellen.