Ook vanuit BimSem namen veel leerlingen deel aan de klimaatbetogingen van de jongeren in Brussel of in andere steden. Een aantal onder hen spraken leraars en directieleden aan om ook op school ‘iets’ te doen. Hieruit ontstond de ‘Klimaatraad’.

Leerlingen uit alle jaren kwamen met enkele leraars regelmatig samen. Dat resulteerde in tal van acties om enerzijds de school nog klimaatvriendelijker te maken en anderzijds de leerlingen blijvend te sensibiliseren voor de klimaatproblematiek.

Van deze geëngageerde groep leerlingen kwam het idee voor een nog ambitieuzere actie, nl. het organiseren van een heuse klimaatweek. De voorbije maanden werd hier hard aan gewerkt. En zo vindt in de week van 6 tot en met 10 mei ‘De Klimaatweek’ in BimSem plaats. In deze klimaatweek programmeren we vier middagactiviteiten en verschillende lezingen.

Een overzicht van alle middagactiviteiten die voorbije week plaatsvonden: 

  • Op maandagmiddag 6 mei vond er een klimaatlezing plaats van oud-leerling en klimaatwetenschapper Jonas Van Breedam (VUB). Jonas studeerde geografie en werkt momenteel aan een doctoraat over de klimaatproblematiek. Zo onderzoekt hij de stijging van de zeespiegel en het afsmelten van gletsjers en ijskappen.
  • Op dinsdagmiddag 7 mei toonden we een klimaatdocumentaire.
  • Op donderdagmiddag 9 mei organiseerden we de ‘Cut The Crap’-quiz van IVAREM. 
  • Op vrijdagmiddag 10 mei vond er een tweedehandsmarkt plaats met kledij, boeken en andere kleine spulletjes. 
  • Verder werden de leerlingen van de eerste graad op donderdag- en vrijdagvoormiddag ‘warm’ gemaakt voor het klimaat door klimaatcoach-in-opleiding Jan Delmotte. Hij had een lezing op maat voor de leerlingen uitgewerkt met veel filmmateriaal en basisinformatie over de klimaatproblematiek. Bij de leerlingen was er immers een grote vraag naar correcte informatie over de opwarming van het klimaat en de gevolgen ervan.