Een video maken tegen racisme? Een antwoord geven op de vraag: “Wat zou jij tegen racisme doen in je gemeente als jij burgemeester zou zijn?”  En dat in welgeteld 1 minuut! Die uitdaging zagen de leerlingen van 6 ASO van het Berthoutinstituut – Klein Seminarie te Mechelen wel zitten. Ze schreven in voor de wedstrijd ‘#GeefMe1Minuut’ van Unia en wonnen een prijs van 5000 euro. 

En dan gingen ze creatief aan de slag tijdens het vak Sociale Activiteit ‘Docu/film’ en ‘BimSemTeam’ onder het goedkeurend oog van hun leraars Jens Goetschalckx, Merel De Vroey en Sofie Steenhaut. Drie schitterende en inhoudelijk sterke filmpjes werden ingestuurd.

Klassen vanuit alle uithoeken van België overstelpten Unia met hun creatief talent. Na een grondige evaluatie van de 119 ingestuurde filmpjes selecteerde de jury een filmpje van de leerlingen van BimSem als één van hun drie winnaars! De professionele jury met onder meermensen van de filmschool RITCS en Unia was onder de indruk van hun inzet, die een vernieuwend en inhoudelijk sterk filmpje opleverde. 

Als winnaars werden Tom, Jari, Niels, Thijs, Tom, Vincent, Wout en Xander samen met directeur Rob Vanderbeek en leerkrachten Jens Goetschalckx en Sofie Steenhaut op woensdagnamiddag 9 januari op de prijsuitreiking van de ‘One Minute Awards’ in de Dossinkazerne te Mechelen uitgenodigd. Daar namen ze trots de prijs van €5000 van Unia en de bijhorende trofee in ontvangst. De school kan met dit geld projecten rond diversiteit in de school opzetten.