Donderdag 15 oktober stond volledig in het teken van de vluchtelingencrisis. De directie nodigde zeven getuigen uit om meer te vertellen over de problematiek. Op die manier konden jongeren even stilstaan bij de recente gebeurtenissen. Meer dan 700 leerlingen wilden zo’n pakkende getuigenis bijwonen. Daarnaast konden leerlingen ook deelnemen aan een trackingspel in samenwerking met het Rode Kruis. Deze actie was een groot succes en bewijst dat onze jongeren van BimSem oprecht geïnteresseerd zijn in de vluchtelingencrisis.

Één van de& zeven getuigen was de 22-jarige Mohamed Sultan. Hij vluchtte na een mislukte protestaanval tegen dictator Assad in 2011. Hij pleit voor menselijkheid en vertelt hoe hij zijn tocht van Latakia naar Istanboel, Athene en dan later in Vilvoorde reisde. ‘Op televisie zag ik vroeger veel over de Europese schoonheid en menselijkheid. Maar die heb ik doorheen mijn vlucht jammer genoeg nooit mogen ontmoeten’, aldus Mohamed.

Naast de getuigenissen konden leerlingen ook deelnemen aan een interactief trackingspel. Het was de bedoeling om via fiches (fictieve paspoorten) je familielid terug te vinden. Deze activiteit vond plaats tijdens de middagspeeltijd. Niet zo’n eenvoudige opdracht, want niet iedereen heeft zijn of haar familielid teruggevonden. Toch was dit een leerrijke en boeiende opdracht die velen tot een goed einde brachten. Het deed de leerlingen ook beseffen dat als je een familielid verliest, je altijd in onzekerheid leeft.

Met deze actie kwam BimSem via verschillende kanalen in de media, waaronder Het Nieuwsblad en De Gazet van Antwerpen. Ook RTV bracht een bezoek aan onze school en maakte een korte reportage over deze dag. Je kan de beelden herbekijken via deze link.

Via deze weg willen we ook iedereen bedanken voor zijn of haar inzet! Speciale dank aan alle leerkrachten, schoolmedewerkers, getuigen en hulpverleners van het Rode Kruis.