Donderdag 22 oktober was het Zuiddag. Zuiddag is een internationale organisatie waar twaalfduizend Vlaamse jongeren aan participeren onder het motto “Work for change”. De leerlingen zoeken een job voor één dag en geven hun verdiende loon af aan een jongerenproject in het Zuiden. Ook dit jaar deden enkele scholieren uit BimSem mee aan deze actie. Lees hun ervaringen hier.

Marijke Waterschoot (6LaWi) ging werken op een boerderij:

“Ik had gesolliciteerd op de jobbank voor een job in Tivoli. Ik heb zelf heel veel dieren en hou daar dus ook van. Het was echter nog een nieuwe uitdaging om niet alleen huisdieren, maar ook boerderijdieren te verzorgen. Een uitdaging waar ik werkelijk van genoten heb.
We begonnen de dag met de dieren eten te geven. Eerst de kleine geiten, de ezels, de varkens, het hangbuikzwijn en nog veel meer boerderijdieren. Ik vond het heel leuk omdat alle dieren echt naar mij kwamen om eten te krijgen. Daarna heb ik ook nog het duivenhok gepoetst, de dieren meermaals drinken moeten geven en op het einde van de dag heb ik mijn angst voor ganzen overwonnen. Ik heb zonder schrik de gans geknuffeld en verzorgd. Daar ben ik fier op! Kortom, ik heb een heel leuke Zuiddag gehad en zelfs één van mijn angsten deels overwonnen. Dankzij dit werk heb ik veel geleerd over het gedrag van boerderijdieren. Dit kan later misschien nog van pas komen, aangezien ik nu stiekem overweeg om geneeskunde te gaan studeren.”

Yousra Piro (6WEWA) was begeleider op een kleuterschool:

“Zuiddag was een prachtige ervaring. Werken met kindjes voor een hele dag was één van mijn grootste dromen en ik ben enorm blij dat ik het heb kunnen meemaken. In begin heb ik slechts een uurtje papierwerk gedaan, daarna heb ik een hele dag interactief kunnen werken met de kinderen van het tweede kleuterklasje. Een echte droomjob. Het waren allemaal schatjes. Dingen zoals “juf Yousra, mag ik je alleen Yousra noemen, ik wil je geen juf noemen” en “juf Yousra, ik wil altijd met jou blijven, jij bent super leuk” deden mijn hartje smelten. Samen verhaaltjes lezen, tekeningen maken… en op het einde van de dag heb ik een kleine spruit moeten troosten omdat zijn mama te laat was. Deze dag was een prachtige ervaring en ik raad het iedereen aan. Ik vind het ook een toffe manier om geld te doneren aan een goed doel. Het is anders dan het klassieke geld inzamelen of koekjes verkopen. Het heeft me ook doen beseffen hoe tof het is om te werken met kinderen. Misschien wil ik later wel een job in die richting. Tot slot gaf deze dag me ook de kans om al mijn oud-leraren terug te zien. Dit zal mij zeker bijblijven!”